Wat is EVC?

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Wat iemand in huis heeft aan kennis en kunde, wordt in grote mate bepaald door wat iemand geleerd heeft op school, op het werk of privé. Als dé navigator in de ontwikkeling van menselijk kapitaal, biedt EVC Centrum Nederland de mogelijkheid om al die kennis en kunde te verzilveren. Wij helpen elke deelnemer, zowel het individu als de organisatie, om alle relevante informatie op gestructureerde wijze te verzamelen en leggen het resultaat vast in een officieel Ervaringscertificaat. Met dit certificaat toont iemand op een objectieve manier zijn kennis en kunde aan ten opzichte van een bepaalde opleidingsstandaard. Dit is bijvoorbeeld zinvol voor wie zich verder wil ontwikkelen in een vervolgopleiding of bij een sollicitatie wil aantonen waar hij staat en over welke competenties hij beschikt.

EVC-procedure in stappen
Iedereen die zijn verworven competenties wil laten erkennen, kan bij ons binnen 6 tot 12 weken een EVC-procedure doorlopen. Na de intake begint u met het inventariseren van uw kennis en kunde en het opbouwen van uw portfolio. Daarna volgt een persoonlijk assessment met een assessor, waarna u een officieel erkend Ervaringscertificaat ontvangt. We sluiten af met een vervolgadvies.

Intake: Quickscan en advies

Om erachter te komen of een EVC-procedure zinvol kan zijn, kunt u kosteloos en geheel vrijblijvend de Quickscan invullen. Vervolgens neemt een van onze EVC-adviseurs contact met u op voor een adviesgesprek over de best passende opleidingsstandaard voor een EVC-procedure. Dit advies wordt schriftelijk aan u bevestigd. Zodra wij uw inschrijfformulier hebben ontvangen, sturen wij u de inlogcodes voor de digitale EVC-tool.

Portfolio opbouwen in de EVC-tool

In de EVC-tool bouwt u uw portfolio op met bewijzen van uw ervaring aan de hand van een gestructureerde vragenlijst. U laat zien dat u bepaalde beroepstaken op MBO- of HBO-niveau heeft uitgevoerd en dat u over de bijbehorende competenties beschikt. Hiervoor voert u 'bewijzen' toe zoals taakbeschrijvingen, beoordelingsverslagen en praktijkstukken. Om u hierbij te ondersteunen krijgt u tijdens dit traject een portfoliobegeleider toegewezen.

Persoonlijk assessment

Zodra uw portfolio gereed is volgt het assessment met één of twee assessoren. Afhankelijk van de gekozen EVC-procedure, zal er een persoonlijk assessment bij u op uw werkplek of bij ons op kantoor plaatsvinden. Hierbij is uw portfolio het uitgangspunt.

Ervaringscertificaat en vervolgadvies

Na afronding van de EVC-procedure krijgt u het Ervaringscertificaat opgestuurd. Hierin staan de competenties beschreven in relatie tot de landelijke standaard van het voor u relevante opleidingsniveau. Met het Ervaringscertificaat kunt u objectief aantonen dat u over dat niveau beschikt. Bovendien kunt u ook vrijblijvend advies aanvragen voor een persoonlijk opleidingsplan.

De voordelen van EVC

Hieronder de voordelen van EVC op een rij:

Voor het individu

 • Formele erkenning van ervaring
 • Korte route naar een MBO- of HBO-diploma
 • Meer kans op een nieuwe baan of promotie
 • Niets hoeven leren wat u al weet
 • Lagere opleidingskosten

Voor de organisatie

 • Goed werkgeverschap
 • Flexibelere inzet van medewerkers
 • Gerichte ontwikkeling van medewerkers
 • Sneller gekwalificeerde medewerkers
 • Gemotiveerde en zelfverzekerde medewerkers
 • Lagere opleidingskosten
 • Lagere outplacementkosten

Brochure

Nu aanvragen

Persoonlijk contact

035 - 7 506 195

Persoonlijk contact