Verpleegkundige, ben jij klaar voor de toekomst?

Verpleegkundige, ben jij klaar voor de toekomst?

Hoewel de wet BIG II van de baan is, staan verpleegkundigen genoeg veranderingen te wachten. Zo zijn veel ziekenhuizen alsnog van plan om onderscheid te maken tussen MBO- en HBO-verpleegkundigen. Hoe bereid je je hierop voor?

Waarom de wet BIG II zoveel onrust veroorzaakte

Met de wet BIG II zouden verpleegkundigen met een HBO-diploma voortaan 'regieverpleegkundige' heten. De regieverpleegkundige heeft meer bevoegdheden dan de MBO-verpleegkundige of verpleegkundige met een ouder HBO-diploma. Dat zou betekenen dat wie geen regieverpleegkundige wordt, op een lager niveau moest gaan werken.

Niet zo prettig als je een ervaren verpleegkundige bent en de werkzaamheden die je al jaren doet, ineens niet meer mag uitvoeren. Zo word je dus beperkt in je werk - en bij nieuwe vacatures ook nog eens in je salaris. En dat is extra vervelend als je door je ervaring en aanvullende opleidingen allang op HBO-niveau werkt, maar toch geen regieverpleegkundige kunt worden.

De wet veroorzaakte dan ook veel verontwaardiging in de beroepsgroep. Zo veel, dat uiteindelijk is besloten om hem te schrappen.

Ziekenhuizen maken toch onderscheid

Maar ondanks dat het niet wettelijk verplicht wordt, gaan alle academische ziekenhuizen en veel algemene ziekenhuizen toch door met het invoeren van het onderscheid, schrijft de NOS. Na uitgebreid te experimenteren, bleek het de ziekenhuizen toch wel goed te bevallen. Mogelijk hanteren ze wel een andere naam voor 'regieverpleegkundige' - maar er wordt wel verschil gemaakt.

Bereid je voor op de toekomst met een EVC-procedure

Werk jij als verpleegkundige op HBO-niveau, maar heb je geen HBO-diploma? Laat jouw kennis en ervaring dan erkennen. Zo weet jij zeker dat je in de toekomst op hetzelfde niveau kunt blijven werken.

In de EVC-procedure HBO Bachelor Verpleegkundige (HBO-V) laat jij je competenties officieel vastleggen in een Ervaringscertificaat. Dit Ervaringscertificaat kun je gebruiken om vrijstellingen aan te vragen in de HBO Bacheloropleiding voor verpleegkundigen. Zo hoef je niets meer te leren wat je al weet, en kun je sneller en tegen lagere kosten je diploma halen.

Nieuwsgierig naar wat we voor jou kunnen betekenen? Lees meer over de EVC-procedure HBO Bachelor Verpleegkundige. Of neem direct contact met ons op via 035 - 7 506 195 of via onze website.  Wij vertellen je graag meer.

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht