Petra Vermeer-Leenknecht, magazijnmedewerker

Petra Vermeer-Leenknecht, magazijnmedewerker

Petra volgde de procedure MBO Logistiek Medewerker niveau 2

Petra is magazijnmedewerker in de staalindustrie. Zij heeft veel kennis en ervaring en wil dit graag op papier laten zetten. Maar ze heeft geen zin om in een opleiding te leren wat ze al weet. Daarom besloot Petra een EVC-procedure te doen. Lees hier over haar ervaringen.

Kennis vastleggen

"Op een korte uitstap op de vrachtwagen na, heb ik altijd in het magazijn gestaan", vertelt Petra. "Inmiddels werk ik al 10 jaar bij FN Steel. De staalindustrie is een hele turbulente industrie. Bij vroegere bedrijven heb ik nooit echt te maken gehad met stakingen of reorganisaties, en nu gebeurt het allebei zo'n beetje iedere twee jaar."

"We stonden eerst op het terrein bij Nedstaal. Dat ging failliet. Ik zag wat een impact dat had. Op een gegeven moment ga je nadenken: dit kan bij ons ook gebeuren. Toen heb ik gezegd dat ik mijn kennis wilde vastleggen. Maar ik wilde geen hele opleiding doen, want dan moest ik dingen leren die ik al wist. Dat vond ik zonde van mijn tijd."

Goed voorbereid op de EVC-procedure

Als ervaren magazijnmedewerker besloot Petra daarom een EVC-procedure te doen. Zo kon ze laten zien wat ze al kan en weet. Ze was al bekend met EVC: "Een collega van mij had al eens een EVC-procedure gedaan. Hij had mij gevraagd of ik hem wilde helpen met het invullen. Sommige dingen zijn namelijk best ingewikkeld. En Nederlands was niet zijn moedertaal", vertelt ze. "Doordat ik hem had geholpen, had ik al een idee van hoe een EVC-procedure werkt. Ik wist dat het veel werk was. Ik was goed voorbereid."

Een sterkere positie op de arbeidsmarkt

Petra ging het traject in met een duidelijk doel voor ogen: "Ik wilde mijn ervaring erkend hebben om een sterkere positie te krijgen. Mocht het in de toekomst misgaan bij mijn huidige werkgever, dan heb ik in ieder geval bewijs in de vorm van een diploma. Ik kan dan meteen laten zien wat ik kan."

Eerder belandde ze al eens op een andere afdeling nadat haar baan in het magazijn was wegbezuinigd. "Gelukkig kon ik na twee maanden weer terug naar het magazijn. Maar zoiets schudt je wel even wakker. Het kan nog een keer gebeuren. Daarom wil ik gewoon hebben vastgelegd dat ik het kan en dat ik het al jaren doe. En ik wil die papieren hebben."

Uitdagingen van de EVC-procedure

Wat vond ze de grootste uitdaging van de procedure? "Bepaalde werkzaamheden uitleggen. De staalfabriek maakt gebruik van heel oude systemen die niet helemaal optimaal zijn. Ze zijn al een paar jaar bezig om dingen te veranderen, maar op dit moment werken we op een ouderwetse manier. Het is soms lastig om dat in deze moderne tijd duidelijk te maken."

Hierbij kreeg ze hulp van haar portfoliobegeleider. Hij gaf haar wat tips. "Hij heeft alles goed doorgelezen en gezegd waar ik op moest letten en uitgelegd hoe ik sommige dingen beter op kan schrijven. Hij heeft me goed ondersteund."

Is ze er lang mee bezig geweest? "Ik mocht een half jaar over de procedure doen. Ik heb mijn tijd genomen. Ik had wel het probleem dat ik niet meteen bij de bewijslast kon. Doordat ik mijn enkel gebroken had, zat ik in een rolstoel en kon ik niet op mijn eigen afdeling komen. Dat was lastig, want in de procedure moet je ook veel documenten uploaden. Maar mijn begeleider zei: 'Vul eerst alles gewoon in en doe de bewijslast op het laatst'. En dat is gelukt."

Wat heeft het opgeleverd?

Tijdens de EVC-procedure bleek dat Petra inderdaad al heel veel kennis en ervaring had. Veel competenties werden erkend: "Uiteindelijk heb ik bijna overal vrijstellingen voor gekregen voor de opleiding die ik wilde doen, MBO Logistiek Medewerker niveau 2. Alle modules zijn erkend en ik mag het praktijkervaring-gedeelte overslaan. Ik moet alleen nog het vrije gedeelte doen. En taal en rekenen, dat blijft altijd verplicht. Het is dus echt de moeite waard geweest."

Wat heeft de EVC-procedure haar opgeleverd? "Vooral een hele hoop tijdswinst. Tegenover een hele opleiding kost een EVC-procedure niet veel tijd. Ik heb ook best veel over mezelf geleerd. Ik blijk een goed beeld te hebben van de taken en van hoe wij hier werken. Het is ook gebleken dat ik goed kan improviseren." Ze vervolgt: "Ik heb een beter overzicht gekregen van de dingen die we doen en waarom we ze doen. Tijdens de procedure ben ik dieper in de systemen gedoken en er zijn zaken duidelijker geworden."

"EVC-procedure? Vooral doen"

Nu is officieel erkend wat Petra kan en weet. Hoe kijkt ze terug op het hele traject? "Ik ben heel tevreden met de EVC-procedure. Alles is goed en snel geregeld, ik ben goed begeleid. Ik kreeg mijn certificaat heel snel, dus ik kon hem ook snel aan personeelszaken geven", vertelt Petra. Wat voor tip zou ze anderen geven die een EVC-procedure willen doen? "Gewoon doen! Vooral doen."

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht