Ervaring overheid | EVC

Ervaring overheid | EVC

Overheid

Peter volgde de procedure HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

Peter kon niet doorgroeien naar een hogere functie, omdat hij geen HBO-diploma had. En dat terwijl hij al meer dan 10 jaar op HBO-niveau werkt. In zijn EVC-procedure heeft hij laten zien wat hij weet en kan, zodat hij zijn diploma versneld kan halen.

Regie nemen over eigen loopbaan

“Ik ben mijn carrière begonnen bij de marechaussee,” vertelt Peter. “Hier heb ik 10 jaar gewerkt. Daarna ben ik in mijn huidige functie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid gerold. Inmiddels werk ik hier al 12 jaar in een HBO-functie.”

Hij vond het tijd om door te groeien, maar dat bleek lastig. “Ze vragen om een HBO-diploma en dat heb ik niet. En als ik in mijn vakgebied iets anders wil doen, loop ik tegen hetzelfde aan. Ik dacht bij mijzelf: als ik nu niets doe, dan doe ik nog 25 jaar hetzelfde. Die gedachte maakte me niet vrolijk. Ik had het gevoel dat ik geen regie had over mijn loopbaan.”

HBO-opleiding volgen

Peter ging zich vervolgens oriënteren op een HBO-opleiding in zijn vakgebied. “Ik dacht erover om de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening bij NCOI Opleidingen te volgen. De manier waarop deze opleiding werd aangeboden sprak mij aan. Toen ik naar NCOI belde om te vragen hoe het precies zat met vrijstellingen, verwezen zij me door naar EVC Centrum Nederland.”

Als hij zijn kennis en ervaring bij EVC Centrum Nederland zou laten erkennen, kon hij namelijk vrijstellingen in de NCOI-opleiding aanvragen. “Ik had zoiets van: ik zit al 12 jaar op een HBO-stoel, dus ik zal wel iets weten en kunnen.”

Na het intakegesprek

Peter overlegde deze stap eerst met zijn manager. “Die zei tegen me: ga het intakegesprek maar aan, dan kijken we wel wat daaruit komt. De EVC-adviseur die ik sprak, gaf aan dat het waarschijnlijk veel vrijstellingen kon opleveren. Maar hoeveel precies, dat weet je natuurlijk pas als je echt besluit het traject aan te gaan. Ze voorspelden dat ik een jaar tot anderhalf jaar aan vrijstellingen kon krijgen: uiteindelijk heeft het twee jaar opgeleverd. 6 van de 8 competenties werden erkend.”

Twijfelde hij nog of hij het wel moest doen? “Nee. Na het intakegesprek dacht ik: gaan we doen! Het scheelt natuurlijk wel dat mijn werkgever het betaalt. Mijn manager steunt me, dat is heel fijn. Het is wel een gok die je neemt, maar het was het dubbel en dwars waard.”

Verloop van de procedure

In een EVC-procedure stel je een portfolio op met documenten als taakbeschrijvingen, beoordelingsverslagen en praktijkstukken. “Ik heb gelukkig heel veel documenten en mails bewaard, dus ik kon veel terugvinden,” vertelt Peter. Wat was voor hem wél een uitdaging? “Wat ik wel lastig vond, was om de simpel omschreven leerdoelen te moeten vertalen naar mijn werk.”

Hij legt uit: “Je moet dan bepalen wat ze precies willen weten en daarbij het juiste bewijsmateriaal zoeken. Dat moest echt stap voor stap. Ik ben nu 44 en ik ben al 22 jaar uit de schoolbanken, afgezien van misschien een cursus hier en daar voor mijn werk. Qua terminologie heb ik een beetje een achterstand. Die vertaalslag was daarom een uitdaging. Wat ik wel leuk vond, is dat een collega die zelf ook naast het werk een HBO-opleiding heeft gevolgd, tegen me zei: ‘Eigenlijk ben je nu al begonnen met leren.’ Dat is dan ook wel weer zo.”

Portfoliobijeenkomst

Hoe heeft hij het uiteindelijk aangepakt? “Ik heb vooral veel zelf uitgezocht. Hierbij heb ik veel gehad aan collega’s die een HBO- of universitaire opleiding hebben gedaan. Zij hebben me kunnen helpen bij de vertaalslag.”

Ook heeft Peter een portfoliobijeenkomst bijgewoond. “Dat heb ik gedaan toen ik een maand of 3 bezig was. Dat was toch wel heel verhelderend. En het was ook leuk en handig om anderen te spreken die ook bezig waren met zo’n traject.”

Verkorte opleiding

“Door de vrijstellingen ben ik in twee jaar klaar met de opleiding. Hierdoor is het niet zoveel werk. Natuurlijk moet ik alsnog mijn best doen voor de vakken die ik nog moet volgen, maar het kost minder tijd dan een hele HBO Bachelor. Het is nog wel te overzien. Ik zou misschien nog kunnen inlopen als ik dat zou willen, maar die behoefte heb ik niet echt.”

Wat is hij met zijn diploma van plan? “Als ik hier in dienst blijf, wil ik graag senior medewerker worden. Ik blijf dan doen wat ik nu doe, maar dan op een hoger niveau. Anders wil ik misschien iets anders doen bij justitie. Misschien kan ik werken in de douane of bij een justitiële inrichting.”

Wat heeft het opgeleverd?

Op de vraag wat de EVC-procedure hem heeft opgeleverd naast de vrijstellingen, antwoordt hij: “Je houdt jezelf een enorm goede spiegel voor. Je kijkt met een kritische blik naar je eigen werk. Heb ik dat zo gedaan? Ik ben ook dingen tegen gekomen waarvan ik denk: wáárom heb ik die zo gedaan? Ik zou het nu heel anders doen. En de 360 gradenfeedback die je krijgt is ook grappig.”

Wat voor tip zou je anderen geven die een EVC-procedure willen doen? “Bij twijfel, doen. En: wees niet te bescheiden over jezelf.”

Peter van den Berg, medewerker behandelen en ontwikkelen bij de overheid

Overheid

Testimonial overzicht

Terug naar overzicht