Ondeskundige installateurs veroorzaken gevaarlijke situaties

Ondeskundige installateurs veroorzaken gevaarlijke situaties

EVC-128x128In Nederland zijn steeds minder onveilige cv-ketels en geisers in gebruik. Toch neemt het aantal ongelukken toe. Jaarlijks worden zo'n 10 mensen het slachtoffer van een koolmonoxidevergiftiging en een nog veel groter aantal raakt gewond. In de meeste gevallen blijkt dat bij de installatie van de cv-ketel of geiser fouten zijn gemaakt. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt dit doordat veel installateurs niet vakbekwaam genoeg zijn. De roep om kwaliteitseisen voor installateurs wordt dan ook steeds sterker.

Beunhazen

In principe mag iedereen zich 'installateur' noemen. Een relevante opleiding of werkervaring is niet verplicht. Helaas heeft dit tot gevolg dat er naast de deskundige, ervaren monteurs een grote groep beunhazen bestaat, die niet altijd werken volgens wet- en regelgeving, bedrijfsregels en Arbovoorschriften. De Onderzoeksraad voor de veiligheid vindt het belangrijk dat installaties worden uitgevoerd door vakbekwame mensen. Ook Brandweer Nederland (de gezamenlijke Nederlandse brandweerkorpsen) pleit ervoor dat er een landelijke regeling komt voor de kwaliteit van installateurs.

Aantoonbaar vakbekwaam

Gelukkig zijn er ook veel installateurs die wél vakbekwaam zijn en die zich wel houden aan de benodigde veiligheidsvoorschriften. Maar hoe kunnen klanten u herkennen als een professionele monteur? Door uw kennis en ervaring officieel te laten vastleggen. EVC Centrum Nederland is de grootste specialist van Nederland op het gebied van het erkennen van ervaring en competenties. Dat doen we door uw kennis en ervaring te vergelijken met het niveau van een relevante vakopleiding. Bijvoorbeeld de opleiding MBO Eerste Monteur Gas-, Water en Warmtedistributie, niveau 2 of 3, of een andere opleiding op het gebied van infratechniek, installeren of serviceapparatuur. Het resultaat wordt vastgelegd in een officieel Ervaringscertificaat.

Voordelen van een Ervaringscertificaat

  • Schriftelijk bewijs dat u de nodige vakkennis en ervaring heeft.
  • U toont aan dat u bij het uitvoeren van uw werkzaamheden de veiligheid zeer serieus neemt.
  • Mogelijk versneld een vakdiploma halen.

Meer informatie

Wilt u weten of een EVC-procedure voor u of uw bedrijf interessant is? Op onze website www.evc-centrum-nederland.nl kunt u meer informatie vinden of onze brochure downloaden.

Voor al uw andere vragen kunt u terecht bij onze adviseurs. Zij helpen u graag. U kunt hen bereiken via 035 - 7 506 195 of via e-mail: info@evc-centrum-nederland.nl.

 

Bron: nos

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht