Ervaring Zorg en Welzijn | EVC

Ervaring Zorg en Welzijn | EVC

Zorg en Welzijn

Myrea volgde de procedure MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4

Door de wet IKK is bij iedere kinderopvang een pedagogisch coach nodig. Daarom besloot Myrea Carmelita, eigenaresse van kinderopvang Pietje Nietje, zelf de EVC-procedure MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 te volgen. Ze vertelt waarom ze hiervoor gekozen heeft en hoe zij het EVC-traject heeft ervaren.

Veranderende wetgeving

Nadat Myrea een paar jaar als leidster in de kinderopvang had gewerkt, is ze in 2008 haar eigen kinderdagverblijf begonnen. “Ik had zelf al een MBO 3-diploma,” vertelt Myrea. “Door de wet IKK hadden we een pedagogisch coach nodig. Wij hebben wel iemand die hiervoor gekwalificeerd is, maar die gaat volgend jaar met pensioen. We moesten dus voor daarna iemand vinden om aan de regelgeving te kunnen voldoen. Toen dacht ik: ik kan het gewoon zelf doen. Ik ben namelijk niet alleen eigenaar van de kinderopvang, ik sta ook op de groepen.”

“Dit is wat ik moet doen”

Maar een hele opleiding volgen, zou te veel tijd gaan kosten. Daarom besloot ze een EVC-procedure te volgen. “Ik wist dat je een EVC-procedure kon doen om je ervaring, kennis en vaardigheden te laten erkennen, maar ik dacht niet dat ik er ooit gebruik van zou hoeven maken – tot ik te maken kreeg met de nieuwe wet,” aldus Myrea.

Ze aarzelde eigenlijk geen moment of dit de juiste oplossing voor haar zou zijn. “Ik had meteen zoiets van: dit is hem, ik ga het doen. Ik had al mijn MBO 3-diploma en veel ervaring in de kinderopvang, dus de kans was groot dat ik het zou halen. Ik had geen twijfels. Ik dacht gewoon: dit is wat ik moet doen. Ik wil niet nog twee jaar in de schoolbanken zitten, daar heb ik geen tijd voor.”

Het verloop van het EVC-traject

Als eigenaresse van een kinderopvang heeft Myrea het erg druk, ook omdat ze daarnaast zelf nog op de groep staat. “De tijd die stond voor een EVC-procedure was voor mij te weinig. In principe heb je een half jaar de tijd om alles te verzamelen, maar ik heb het verlengd tot een jaar.”

De bewijsstukken voor in het portfolio had ze gelukkig al bij de hand. “Dus het verzamelen kostte geen moeite. Het was meer het uploaden van de documenten en het beantwoorden van de vragen waar veel tijd in ging zitten.”

Hoe was het contact met haar portfoliobegeleider? “Als ik vragen had, of iets niet zo goed begreep, kon ik makkelijk contact opnemen met mijn portfoliobegeleidster. Ze kon direct meekijken en zeggen of wat ik deed goed was of niet. Niet dat je op het einde te horen krijgt dat je alles verkeerd hebt ingevuld. Ik kreeg meteen feedback en kon meteen verder.”

Alles erkend gekregen

En met goed resultaat, want Myrea heeft alle competenties in de EVC-procedure erkend gekregen. “Hierdoor kon ik veel vrijstellingen aanvragen in mijn opleiding en heb ik mijn MBO 4-diploma al bijna op zak. Ik moet alleen nog de standaardtoetsen maken die iedereen moet doen: rekenen, Engels en Nederlands.”

Naast de vrijstellingen heeft het Myrea nog meer opgeleverd. “Ik ben normaal altijd bezig met het werk zelf. Ik stond nooit echt stil bij wat ik dan allemaal deed, of bij wat ik allemaal heb gedaan: het werkproces ging als vanzelf.

Door het verzamelen van de portfoliodocumenten en het beantwoorden van de vragen, had ik zoiets van: ja, dit heb ik ook gedaan. En dit kan ik ook. Het bewust stilstaan geeft je inzicht in je kennis en vaardigheden en je bekwaamheid.”

Heeft ze nog een tip voor de mensen die misschien een EVC-procedure willen doen? “Twijfel niet aan jezelf. Als je de mogelijkheid hebt om een EVC-procedure te doen, doe het dan gewoon. Het brengt je dichter bij je diploma, maar geeft ook inzicht in je eigen kunnen. Het levert voor jezelf dus ook echt wat op. Ik weet nu beter wat ik kan en wat ik allemaal heb gedaan.”

Myrea Carmelita

Zorg en Welzijn

Testimonial overzicht

Terug naar overzicht