Met EVC snel naar een diploma in de kinderopvang

Met EVC snel naar een diploma in de kinderopvang

Susanne Baas, accountmanager bij EVC Centrum Nederland, helpt organisaties te voldoen aan de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

"Ik heb een aantal locatiemanagers die pedagogisch coach willen worden. Maar ze hebben niet de juiste kwalificaties. Wat kan ik doen?" "Een medewerkster van mij mag ik van de inspectie niet inzetten. Ik wil haar graag behouden. Maar hoe?" "Een leuke dame wil bij ons werken, maar ze heeft geen geschikte opleiding. Kunnen jullie mij helpen?"

Dit soort vragen komen bij Susanne Baas, accountmanager van EVC Centrum Nederland, in haar werk en tijdens haar afspraken heel vaak terug. Logisch. Volgens de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang moeten alle kinderopvangorganisaties in Nederland immers vanaf 1 januari 2019 een pedagogisch beleidsmedewerker/coach in huis hebben. Dat roept enorm veel vragen op.

Lastig om geschikte mensen aan te nemen

De aantrekkende economie speelt daarbij ook een rol. Voor veel organisaties is het lastig om geschikte mensen aan te nemen die óók nog eens voldoen aan de opleidingseis. En dat terwijl ze een kandidaat zo graag willen aannemen. Kan een kandidaat met bijvoorbeeld een fysiotherapiediploma versneld met EVC een voor de kinderopvang vereist diploma halen, zodat die toch kan worden aangenomen?

 "Ja, dat kan", zegt Susanne. "En dat is wat EVC Centrum Nederland mogelijk maakt."

"Ik help mensen en organisaties écht"

Als accountmanager gaat Susanne bij locaties en organisaties op bezoek. "Daar bespreek ik hoe een EVC-traject kan helpen. De ene keer praat ik met de directeur, de andere keer vertel ik een groep medewerkers hoe het EVC-traject werkt. Dat vind ik trouwens het leukste aan dit werk: het is heel veelzijdig en ik help mensen en organisaties écht."

Hoe werkt een EVC-traject?

Maar hoe werkt een EVC-traject dan? Susanne legt het graag even uit. "Een medewerker maakt een portfolio op. Daarin toont hij of zij aan over een bepaald niveau te beschikken. Dat kan voor zowel MBO 3, 4 als HBO Bachelor zijn. Er zijn zoveel mensen met jarenlange werkervaring, die makkelijk op MBO 4- of HBO-niveau zitten. Zij kunnen dat echter niet aantonen met een recent diploma. Waarom niet? Heel simpel: omdat zij niet de tijd of de ruimte hebben gehad om door te studeren."

Vrijstelling in de opleiding

Juist dan is een EVC-traject heel zinvol. Daarmee toon je aan dat je wel over die ervaring beschikt. Dat zorgt voor vrijstelling in de opleiding. Mensen zijn daar echt mee geholpen. En vaak duurt het resterende opleidingsdeel heel kort. Dat scheelt in tijd en kosten.

Meer informatie nodig? Vragen over de opleiding of ontwikkeling van je medewerkers? Neem contact op met Susanne Baas: 06-46 211 616 of sbaas@evc-centrum-nederland.nl

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht