Ervaring Operator & Procestechniek | EVC

Ervaring Operator & Procestechniek | EVC

Operator & Procestechniek

John volgde de procedure MBO Procesoperator B niveau 3

John Habets is een ervaren procesoperator. Door zijn competenties te laten erkennen in een EVC-procedure kreeg hij de kans om sneller zijn diploma Procesoperator B te halen, zodat hij niet lang hoefde te studeren. Hoe heeft hij zijn EVC-procedure ervaren? En wat heeft het hem opgeleverd?

Nieuwe kansen

John werkt al 20 jaar als procesoperator. “Ik had mijn diploma VAPRO A gehaald bij mijn vorige werkgever,” vertelt hij. “Mijn huidige werkgever bood me nu de kans om een vervolgdiploma te halen.”

In plaats van terug de schoolbanken in te gaan, liet hij zijn kennis en ervaring eerst erkennen bij EVC Centrum Nederland. Het doel? Zoveel mogelijk competenties erkend krijgen, zodat hij vrijstellingen kon aanvragen in de opleiding Procesoperator B. “Dat is in onze organisatie eigenlijk vrij standaard,” aldus John. “Veel van mijn collega’s doen een EVC-procedure voordat ze aan een opleiding zijn beginnen.”

Meekijken bij collega’s

John had dan ook geen twijfels of een EVC-procedure wel wat voor hem was. “Ik was al bekend met het traject. Ik had bij collega’s meegekeken toen zij een EVC-traject deden, dus ik wist wel wat me ongeveer te wachten stond.”

Uiteindelijk is hij 2 maanden bezig geweest met de gehele procedure. “Dat ging vrij soepel. Ik heb een paar keer met mijn porfoliobegeleider overlegd en mijn vragen gesteld. Dat was genoeg om te begrijpen wat ik moest doen.”

Informatie verzamelen

Waren er nog uitdagingen bij het verzamelen van de informatie tijdens het traject? “Niet echt,” antwoordt John. “Het traject is heel erg gericht op wat je doet, en dat weet ik wel. Ik kon bijbehorende bewijzen ook makkelijk verzamelen. Alles was vrij overzichtelijk, ik had er geen moeite mee.”

Hierdoor was hij uiteindelijk redelijk snel klaar met de procedure. “Bij de opleiding VAPRO A had ik 2 jaar lang 1 dag per week les. Dan duurt het volgen van een EVC-traject natuurlijk een stuk korter.”

Vrijstellingen

Uiteindelijk kreeg John alle competenties erkend. Dat betekent dat hij voor alle vakken vrijstellingen kon aanvragen. Zo hoefde hij alleen nog maar de verplichte taal- en rekentoetsen te maken.

Inmiddels heeft hij ook zijn diploma Procesoperator B behaald. “In mijn functie maakt het niet zo heel veel uit wat voor diploma je hebt. Maar als je chef wilt worden, heb je wel echt een diploma op B-niveau nodig. Uit dat oogpunt is het handig dat ik hem nu heb. Als ik die kans krijg, zal ik hem zeker grijpen.”

“Maak er serieus werk van”

Het verschilt,” zegt John. “Je moet wel goed in je werk zijn, anders heeft het geen zin om je kennis en ervaring te laten erkennen. Ik zie dat sommige mensen het lastiger vinden dan ik.”

Heeft hij nog een tip voor mensen die beginnen aan een EVC-procedure? “Maak  er serieus werk van. Des te eerder ben je klaar en des te eerder kun je je diploma halen.”

John Habets, procesoperator

Operator & Procestechniek

Testimonial overzicht

Terug naar overzicht