Ervaring assessor/beoordelaar | EVC

Ervaring assessor/beoordelaar | EVC

Techniek

"Mijn advies: wees zoveel mogelijk jezelf."

Als assessor/beoordelaar in het vakgebied Techniek voelt Hans van Varik zich zeer bij de deelnemers betrokken. Hij geeft ze adviezen hoe ze vanuit de nieuwe situatie kansen kunnen zien. En als een deelnemer mede door zijn invloed een nieuwe baan heeft kunnen bemachtigen, maakt hem dat altijd erg blij.

Mensen die aan een EVC-procedure beginnen hebben verschillende doelstellingen. Hans van Varik ervaart de begeleiding die hij geeft dan ook als heel divers. "Er zijn deelnemers die gewoon een erkenning willen behalen en er zijn deelnemers die een studie willen starten, maar voor een aantal werkprocessen vrijstellingen willen krijgen. Of een verkort studieprogramma willen volgen, zodat zij bij een vierjarige avondopleiding bijvoorbeeld alleen het laatste jaar hoeven te doorlopen."

Vakmanschap en vaardigheden aantonen
Daarnaast heeft Hans verschillende groepen binnen bedrijven begeleid. "Deze deelnemers moeten intern een nieuw functie zoeken of het bedrijf eist dat ze hun vakmanschap en vaardigheden kunnen aantonen. Het gebeurt ook dat een bedrijf bijvoorbeeld van de 250 medewerkers 50 wil laten afvloeien, maar niet weet wie. Er wordt dan een EVC-procedure opgestart om duidelijkheid in de vaardigheden van de medewerkers te krijgen. Sommige bedrijven gebruiken de EVC-procedures om daarna een reorganisatie in te zetten en er zijn ook bedrijven die voor een EVC-procedure kiezen door een fusie of door een verschuiving van hun taken."

Deelnemers helpen bij hun verdere ontwikkeling
Om wie het ook gaat, wat de doelstelling ook is, Hans van Varik heeft er plezier in om deelnemers te helpen bij hun verdere ontwikkeling of samen met hen hun vaardigheden boven tafel te krijgen, zodat zij daar hun voordeel mee kunnen doen. Hoe gaat dat in de praktijk? Hans: "In de meeste gevallen proberen de deelnemers zich al direct na de eerste kennismaking als een professional te gedragen. Dat doen ze omdat ze weten dat ze ook daarmee de kans op een goede beoordeling beïnvloeden. Gemiddeld gezien gaan de deelnemers zich gedurende de EVC-procedure wat meer op hun gemak voelen. Want zij gaan beseffen dat dit voor hen een 'thuiswedstrijd' is en dat ze zelf heel veel invloed hebben op hun beoordeling."

Rots in de branding
Voor 90% van de deelnemers is Hans de spreekwoordelijke rots in de branding, die ook wat voor ze wil en kan betekenen. En de overige 10%? "Die deelnemers zijn niet zo erg positief. Zij vinden 'dat de baas weer eens wat heeft bedacht' en zijn - onterecht - ongerust dat bepaalde tekortkomingen 'aan het licht' zullen komen. Maar een Ervaringscertificaat bevat niets negatiefs over de kwaliteiten en eigenschappen van de deelnemer."

Een uitdaging voor de assessor
Tijdens het proces stuit Hans van Varik regelmatig op emoties en negatieve gevoelens. Een ontslag is nu eenmaal geen lolletje. Dat maakt het werk als assessor niet altijd even gemakkelijk. "Ik maak situaties mee waarin bij de deelnemer wat weerstand opkomt. Dan doe ik een beroep op mijn motiverende vaardigheden en zie het als een uitdaging om de deelnemer positief te beïnvloeden. In een aantal gevallen blijkt dat de deelnemer tijdens een EVC-traject een andere baan heeft weten te krijgen. Sommigen 'geven de brui eraan', maar anderen proberen toch hun EVC-procedure met veel enthousiasme af te werken, zodat zij hun nieuwe functie beter kunnen borgen."

Positieve bijdrage in werkproces toelichten
Welke advies geeft Hans aan EVC-deelnemers? "Mijn advies voor EVC-deelnemers: wees zoveel mogelijk jezelf en reageer nooit negatief als je iets wordt gevraagd met een reactie 'dat doe ik nooit'. Probeer altijd jouw positieve bijdrage in het gevraagde werkproces zo duidelijk mogelijk toe te lichten. Ook bepaalde werkprocessen 'die je in een team uitvoert', omdat dit beleidsmatig zo moet gebeuren, zou je mogelijk best zelfstandig kunnen uitvoeren indien je daarvoor toestemming zou hebben van jouw leidinggevende."

Zelf de touwtjes in handen
Een van de mooie kanten van een EVC-procedure is dat deelnemers hun toekomst scherper voor zich gaan zien. Hans van Varik maakt dat regelmatig mee. Dan zegt een deelnemer tijdens een gesprek bijvoorbeeld: "Zo heb ik het nog nooit bekeken". Maar dat niet alleen. Hans ziet deelnemers letterlijk groeien. Zij ervaren immers dat ze zelf meer de touwtjes in handen hebben als het gaat om de toekomst van hun werkbare leven.

Hans van Varik, assessor/beoordelaar in het vakgebied Techniek

Techniek

Testimonial overzicht

Terug naar overzicht