Grote vraag naar professionele kleuterleidsters

Grote vraag naar professionele kleuterleidsters

EVC_128x128

De overheid wil kinderdagverblijven en peuterspeelzalen harmoniseren door ze meer op één lijn te brengen. Vanaf 1 januari 2018 dienen peuterspeelzalen daarom te voldoen aan alle eisen die de Wet kinderopvang stelt. Een van die eisen is de inzet van gekwalificeerde beroepskrachten op de groep: peuterspeelzaalorganisaties mogen op termijn geen vrijwilligers meer inzetten om te voldoen aan de beroepskracht-kindratio. Wat betekent dit voor de ruim 1.800 vrijwilligers die momenteel actief zijn op bijna 500 locaties?

Kwaliteitsslag

Zoals het er nu naar uitziet, mogen zij vanaf 2018 alleen nog worden ingezet voor niet-formatieve taken. Peuterspeelzalen moeten namelijk verplicht twee professionele peuterleiders of -leidsters op zestien kinderen inzetten, om te voldoen aan dezelfde regels als de kinderdagverblijven. Deze maatregel is bedoeld om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. De peuterspeelzalen erkennen dat de kwaliteitsslag noodzakelijk is, maar maken zich zorgen over de bijkomende kosten van de extra professionele medewerkers. Ook geven zij aan dat het lastig is om gekwalificeerd personeel te vinden.

Vrijwilligers omscholen tot beroepskracht

Hier ligt een unieke kans, want de vrijwilligers die momenteel werkzaam zijn in peuterspeelzalen beschikken vaak over uitgebreide werkervaring. Via een EVC-procedure (erkennen van verworven competenties) is het mogelijk deze ervaring officieel vast te laten leggen in een Ervaringscertificaat. Hiermee komen de vrijwilligers mogelijk in aanmerking voor een verkort opleidingstraject richting een officieel erkend diploma. Zij kunnen daarmee in korte tijd hun diploma behalen en de openstaande vacatures vervullen. De peuterspeelzalen kunnen zo tijdig voldoen aan de wettelijke eisen, en hoeven geen afscheid te nemen van de huidige krachten.

Passende EVC-procedures

EVC Centrum Nederland heeft diverse EVC-procedures op het gebied van kinderopvang, zorg en pedagogiek, bijvoorbeeld voor de opleiding MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3. Onze adviseurs ondersteunen u graag bij het kiezen van de EVC-procedure die het beste aansluit bij de behoeften van uzelf of uw organisatie.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van EVC, dan bent u van harte welkom op een van onze interessante voorlichtingsbijeenkomsten.  Meld u nu aan!

11 mei

Marathon 7, Hilversum

19.00 - 21.00 uur

22 september

Marathon 7, Hilversum

19.00 - 21.00 uur

16 november

BCN Utrecht, Daltonlaan 100

15.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie of het maken van een individuele afspraak kunt u bellen met 035 - 7 506 195 of mailen naar info@evc-centrum-nederland.nl. Bron: AD.nl

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht