HBO Bachelor Leraar Basisonderwijs (PABO)

Niveau
HBO Bachelor
Totale kosten
Direct inschrijven
Heeft u vragen? 035 - 7 506 195

Procedure informatie

Algemeen

HBO-Ervaringscertificaat

Heb je al meerdere jaren ervaring in het lesgeven in het basisonderwijs? En ben je hiermee (mede)verantwoordelijk voor een groep kinderen? Geef je onderwijs aan leerlingen passend bij het pedagogische en didactische beleid? Lever je een bijdrage aan onderwijsvoorbereiding en onderwijsontwikkeling, maar ontbreekt het je nog aan een officiële bevoegdheid? EVC Centrum Nederland biedt een uniek erkenningsprogramma, waarin je kunt deelnemen aan een procedure voor de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). Daarmee laat je zien wat je kunt en zet je je kennis en ervaring om in een erkend Ervaringscertificaat. Met dit document toon je je HBO-niveau aan.

Officieel erkend

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan leerkrachten in het basisonderwijs en de behoefte aan gekwalificeerd personeel neemt dan ook toe. Ben je niet in het bezit van een diploma, dan wil dat nog niet zeggen dat je de vereiste kennis niet in huis hebt. Met een EVC-procedure laat je je werkervaring en de kennis die je in opleidingen hebt opgedaan officieel erkennen. Op basis daarvan kun je vaak versneld een diploma behalen. EVC Centrum Nederland is specialist in de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). De procedures zijn volledig conform de landelijke kwaliteitscode van het Nationaal Kenniscentrum EVC opgesteld. Je ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat.

Doorlooptijd van de EVC-procedure

De doorlooptijd van de EVC-procedure bedraagt ongeveer 6 tot 12 weken.

Ervaringscertificaat

Je rondt de EVC-procedure af met een officieel Ervaringscertificaat. Daarin wordt je HBO-niveau officieel aangetoond. In het Ervaringscertificaat staan de competenties beschreven die je erkend hebt gekregen.

Vervolgadvies

Afhankelijk van de uitkomst van de EVC-procedure en je loopbaanwens kun je instromen in de opleiding die het best bij je past. Bijvoorbeeld een volledige Bacheloropleiding of een HBO-deelprogramma dat aansluit bij je erkenningen.


EVC-Schema-Standaard_900

Doelgroep

Doelgroep

Dit erkenningsprogramma is bedoeld voor iedereen die ervaring heeft opgedaan als leerkracht in het basisonderwijs, maar nog niet een bevoegdheid heeft, en die zijn kennis, inzicht en ervaring wil laten erkennen op officieel HBO-niveau. Je hebt ruime en uitgebreide werkervaring op HBO-niveau. Dit betekent dat je al enige tijd (3 tot 5 jaar) werkzaam bent in een positie op dit niveau, relevante werkervaring hebt opgedaan, aanvullende (vak)diploma's hebt behaald of cursussen hebt gevolgd die aansluiten op HBO-niveau.

 

 

Procedure

Doel en opzet van de EVC-procedure

Je start de EVC-procedure na het doorlopen van de intakeprocedure. De intake houdt in dat je een korte digitale Quickscan doorloopt, waarna een persoonlijk adviesgesprek volgt met een adviseur van EVC Centrum Nederland. Een EVC-procedure wordt altijd getoetst aan de landelijke normen van een opleiding. Tijdens de intake bepalen wij met jou of EVC voor jou zinvol is en welke procedure het best past. Vanuit de landelijke norm brengen we je kennis en ervaring in beeld.

Je doorloopt vervolgens de digitale EVC-tool van EVC Centrum Nederland. In de tool beantwoord je gestructureerd vragen om je ervaring in beeld te brengen. Je verwerkt aanvullende gegevens die jouw ervaring onderbouwen. Zo bouw je een portfolio op.

Op basis van deze resultaten kan je leidinggevende je portfolio aanvullen met zijn persoonlijke bevindingen over de competenties die je hebt ontwikkeld. Voorafgaand aan de procedure stemmen we met je af of je daar toestemming voor geeft. Tijdens het opbouwen van het portfolio word je uitstekend begeleid door een portfoliobegeleider.

Er vindt bij jou op school een assessment plaats. Een EVC-beoordelaar (assessor) neemt je complete portfolio zorgvuldig door en beoordeelt het. Het resultaat van de EVC-procedure en je ontwikkelde ervaring worden weergegeven in een erkend Ervaringscertificaat. Aanvullend ontvang je een persoonlijk advies voor het best passende opleidingsprogramma. Op basis van je Ervaringscertificaat kun je bij HBO-instellingen vrijstellingen aanvragen om in een verkort opleidingsprogramma een diploma te behalen.

Kosten

Kosten

Quickscan: 

€ 0,-

Digitale inventarisatie en portfoliobegeleiding: 

€ 500,-

Persoonlijk assessment:  

€ 575,-

Ervaringscertificaat:  

€ 275,-

Vervolgadvies: 

€ 0,-

Totale kosten:

€ 1.350,-


Op de EVC-procedure is 21% btw van toepassing.


HBO Bachelor Leraar Basisonderwijs (PABO)

Niveau HBO Bachelor
Totale kosten Zie kostenspecificatie

Incompany- of maatwerktrajecten

Meer hierover

Persoonlijk contact

035 - 7 506 195

Persoonlijk contact