Branchecertificaat APK-Keurmeester Branchecertificaat APK-Keurmeester

Branchecertificaat APK-Keurmeester

Je bent al enige jaren als monteur werkzaam in een werkplaats voor personenauto's, zware (bedrijfs)voertuigen of landbouwvoertuigen. Je voert onderhoudsbeurten uit, stelt diagnoses en verricht reparaties waar wat meer bij komt kijken, bijvoorbeeld omdat een auto een lastige storing  vertoont. Je monteert (elektronische) accessoires zoals carkits, alarmsystemen en de meer ingewikkelde audiovisuele systemen en trekhaken. Je wisselt met de klant informatie uit over de werkzaamheden. Daarnaast heb je ervaring met het uitvoeren van APK-keuringen. Herkenbaar? En heb je MBO-werk- en -denkniveau, maar niet het bijbehorende diploma? Laat dan je werkervaring erkennen. EVC Centrum Nederland biedt een uniek erkenningsprogramma voor de ervaren monteur die wil deelnemen aan het APK-keurmeestersexamen. Met de EVC-procedure heb je de mogelijkheid om een officieel erkend Ervaringscertificaat te behalen. Je toont met dit certificaat je MBO-niveau aan en kunt je daarna mogelijk direct inschrijven voor het examen voor APK-keurmeester.

Officieel erkend

Monteurs moeten aan steeds hogere eisen voldoen. De behoefte aan gekwalificeerde APKkeurmeesters neemt dan ook toe. Heb je geen diploma? Dan kun je evengoed de vereiste kennis in huis hebben. Met een EVC-procedure laat je je werkervaring en de kennis die je in opleidingen hebt opgedaan officieel erkennen. EVC Centrum Nederland is specialist in de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). De procedures zijn volledig conform de landelijke code van het Nationaal Kenniscentrum EVC opgesteld. Je ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat.

Doelgroep

Deze EVC-procedure is interessant voor jou als je enige jaren in de automotivesector werkt en voertuigen onderhoudt. Je wilt je graag verder kwalificeren als APK-keurmeester, maar hebt onvoldoende vooropleiding achter de rug voor het examen APK-keurmeester. Je kunt onder andere werken met de benodigde gereedschappen en apparaten en aantoonbaar diagnoses stellen aan mechanische en elektronische componenten en systemen. Ook ken je de relevante wet- en regelgeving.

Doel en opzet van de EVC-procedure

Je start de EVC-procedure na het doorlopen van de intakeprocedure. De intake houdt in dat je een korte digitale Quickscan doorloopt, waarna je een persoonlijk adviesgesprek hebt met een adviseur van EVC Centrum Nederland. Deze EVC-procedure wordt altijd getoetst aan de landelijke normen van de opleiding Autotechnicus niveau 3 en de beroepsstandaard APK-keurmeester. Tijdens de intake bepalen wij met jou of EVC voor jou zinvol is en welke EVC-procedure het beste past. Vanuit deze landelijke norm brengen we jouw kennis en ervaring in beeld. Je doorloopt vervolgens de digitale EVC-tool van EVC Centrum Nederland. In de EVC-tool beantwoord je gestructureerd vragen om je ervaring in beeld te brengen en verwerk je aanvullende gegevens die je ervaring onderbouwen. Zo bouw je een portfolio op. Gedurende dit traject word je uitstekend begeleid door een portfoliobegeleider.
 
Op basis van de informatie uit je portfolio vindt een beoordeling plaats door een EVC-beoordelaar (assessor). Je complete portfolio wordt zorgvuldig met je doorgenomen in een assessment. Daarnaast kijkt de assessor met je mee op de werkvloer, zodat je daar ook de werkprocessen kunt laten zien. Het resultaat van de EVC-procedure en je ontwikkelde ervaring worden weergegeven in een erkend Ervaringscertificaat.
 

Doorlooptijd van de EVC-procedure

De doorlooptijd van de EVC-procedure bedraagt 3 tot 6 maanden.

Niveau

De EVC-procedure gaat uit van MBO-werk- en -denkniveau en relevante werkervaring als monteur en de aanvullende taken van een APKkeurmeester.
 

Ervaringscertificaat

Je rondt de EVC-procedure af met een officieel Ervaringscertificaat. Je toont met dit certificaat je MBO-niveau aan en kunt je daarna mogelijk direct inschrijven voor het examen voor APK-keurmeester. In het Ervaringscertificaat staan de werkprocessen beschreven die je erkend hebt gekregen.
 

Vervolgadvies

Wanneer je alle werkprocessen hebt aangetoond, kun je je direct aanmelden voor het examen APKkeurmeester bij het IBKI (het instituut voor examinering en certificering in de mobiliteitsbranche).

EVC schema _APK

Kosten

Quickscan:  € 0,-
Inschrijfkosten: € 100,-
Digitale inventarisatie en portfoliobegeleiding:  € 560,-
Persoonlijk assessment:   € 620,-
Ervaringscertificaat:   € 295,-
Vervolgadvies:  € 0,-
Totale kosten: € 1.575,-

 

Op de EVC-procedure is 21% btw van toepassing. In dit kostenoverzicht is de 8% korting inbegrepen die je krijgt als je in één keer betaalt. Betaal je in termijnen, dan vervalt deze korting.

Het aanvragen van het Vakbekwaamheidsbewijs uitgegeven door het Nationaal Kenniscentrum EVC (€ 90,-) is in bovenstaande prijs niet meegenomen. Dit vakbekwaamheidsbewijs is nodig om het APK Keurmeester examen aan te vragen bij het IBKI.

OOMT bijdrage

Indien je werkgever bij het OOMT aangesloten is, je zelf al vijf jaar werkzaam bent in je functie en je werkgever voor jou in de afgelopen vijf jaar niet eerder gebruik heeft gemaakt van deze stimulering, dan komt je werkgever in aanmerking voor een OOMT bijdrage op een EVC-traject. OOMT vergoedt een bedrag van maximaal € 1.350,- excl. btw. Kijk voor meer informatie op de website van OOMT.

Bij betaling ineens is 8% korting inbegrepen. Betaal je in termijnen, dan vervalt deze korting.

Branchecertificaat APK-Keurmeester

CustomWidget2 - Overlay banners

Brochure gratis thuis ontvangen?

Brochure gratis thuis ontvangen?

Wil je graag alle informatie rustig thuis doorlezen? Vraag gratis onze brochure aan!

Vraag gratis aan

Persoonlijk contact

Weten wat EVC Centrum Nederland voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via:

  • 035 - 7506 195
  • info@evc-centrum-nederland.nl
Brochure gratis thuis ontvangen?
Brochure gratis thuis ontvangen?

Brochure gratis thuis ontvangen?

Wil je graag alle informatie rustig thuis doorlezen? Vraag gratis onze brochure aan!

Vraag gratis aan
Contact

Persoonlijk contact

Weten wat EVC Centrum Nederland voor jou kan betekenen?
Neem contact met ons op via:

  • 035 - 7506 195
  • info@evc-centrum-nederland.nl