Branchecertificaat APK-Keurmeester

Niveau
MBO
Totale kosten
Direct inschrijven
Heeft u vragen? 035 - 7 506 195

Procedure informatie

Algemeen

U bent al enige jaren als automonteur werkzaam in een werkplaats voor personenauto's. U  voert onderhoudsbeurten uit, stelt diagnoses en verricht reparaties waar wat meer bij komt kijken, bijvoorbeeld omdat een auto een lastige storing vertoont. U monteert (elektronische)  accessoires zoals carkits, alarmsystemen en de meer ingewikkelde audiovisuele systemen  en trekhaken. U wisselt met de klant informatie uit over de werkzaamheden. Daarnaast heeft u ervaring in de werkzaamheden die behoren bij het uitvoeren van APK-keuringen.

Herkent u in uw eigen werk een van de bovenstaande taken? En heeft u MBO-werk- en  -denkniveau, maar niet het bijbehorende diploma? Dan kunt u ervoor kiezen uw werkervaring te laten erkennen. EVC Centrum Nederland biedt een uniek erkenningsprogramma speciaal voor de ervaren automonteur die wil deelnemen aan het APK-keurmeestersexamen. Met de EVC-procedure heeft u de mogelijkheid om een officieel erkend Ervaringscertificaat te behalen. U toont met dit certificaat uw MBO-niveau aan en kunt zich daarna mogelijk direct inschrijven voor het examen van de APK-Keurmeester.

Officieel erkend

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan medewerkers. De behoefte aan gekwalificeerde APK-keurmeesters neemt dan ook toe. Heeft u geen diploma, dan wil dat echter niet zeggen dat u de vereiste kennis niet in huis heeft. Met een EVC-procedure laat u uw werkervaring en de kennis die

u in opleidingen heeft opgedaan officieel erkennen. EVC Centrum Nederland is specialist in de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). De procedures zijn volledig conform de landelijke code van het Kenniscentrum EVC opgesteld. U ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat.

Doorlooptijd van de EVC-procedure

De doorlooptijd van de EVC-procedure bedraagt ongeveer 6 tot 12 weken. De EVC-procedure gaat uit van MBO-werk- en -denkniveau en relevante werkervaring als automonteur en de aanvullende taken van een APK-keurmeester.

Ervaringscertificaat

U rondt de EVC-procedure af met een officieel Ervaringscertificaat. Daarin wordt uw MBO-niveau officieel aangetoond. In het Ervaringscertificaat staan de werkprocessen beschreven die u erkend heeft gekregen.

Vervolgadvies

Wanneer u alle werkprocessen heeft aangetoond, kunt u zich direct aanmelden voor het examen APK-Keurmeester bij het IBKI (het instituut voor examinering en certificering in de mobiliteitsbranche). Wanneer u een gedeelte van de werkprocessen heeft aangetoond, kunt u zich aanmelden bij een erkende opleider om versneld het diploma MBO 3 Eerste Autotechnicus te behalen.

 

 

Doelgroep

Doelgroep

Deze EVC-procedure is bedoeld voor mensen die enige jaren werkzaam zijn in de automotivesector en zich bezighouden met het onderhoud aan voertuigen. De doelgroep wil zich graag verder kwalificeren als APK-keurmeester, maar heeft onvoldoende vooropleiding genoten om deel te kunnen nemen aan het examen APK-Keurmeester. Daarbij heeft de deelnemer onder andere ervaring met het werken met de benodigde gereedschappen en apparaten, en kan hij bijvoorbeeld aantoonbaar diagnoses stellen aan mechanische en elektronische componenten en systemen. Ook kent de deelnemer de relevante wet- en regelgeving op dit gebied.

 

Procedure

Doel en opzet van de EVC-procedure

U start de EVC-procedure na het doorlopen van de intakeprocedure. De intake houdt in dat u een korte digitale Quickscan doorloopt, waarna u een persoonlijk adviesgesprek heeft met een adviseur van EVC Centrum Nederland. Deze EVC-procedure wordt altijd getoetst aan de landelijke normen van de opleiding Autotechnicus niveau 3 en de branchestandaard APK-keurmeester. Tijdens de intake bepalen wij met u of EVC voor u zinvol is en welke EVC-procedure het beste past. Vanuit deze landelijke norm worden uw kennis en ervaring in beeld gebracht. U doorloopt vervolgens de digitale EVC-tool van EVC Centrum Nederland. In de EVC-tool beantwoordt u op een gestructureerde manier vragen om uw ervaring in beeld te brengen en verwerkt u aanvullende gegevens die uw ervaring onderbouwen. Zo bouwt u een portfolio op. Gedurende dit traject wordt u uitstekend begeleid door een portfoliobegeleider.

Op basis van de informatie uit uw portfolio vindt een beoordeling plaats door een EVC-beoordelaar (assessor). Uw complete portfolio wordt zorgvuldig met u doorgenomen in een assessment. Daarnaast kijkt de assessor met u mee op de werkvloer zodat u daar ook de werkprocessen kunt laten zien. Het resultaat van de EVC-procedure en uw ontwikkelde ervaring worden weergegeven in een erkend Ervaringscertificaat

 

APK-Keurmeester-schema_900

Kosten

Kosten

Quickscan:  € 0,-
Digitale inventarisatie en portfoliobegeleiding:  € 500,-
Persoonlijk assessment:   € 575,-
Ervaringscertificaat:   € 275,-
Vervolgadvies:  € 0,-
Totale kosten: € 1.350,-


Op de EVC-procedure is 21% btw van toepassing.

Branchecertificaat APK-Keurmeester

Niveau MBO
Totale kosten Zie kostenspecificatie

Incompany- of maatwerktrajecten

Meer hierover

Persoonlijk contact

035 - 7 506 195

Persoonlijk contact