Beroepsoverstijgende Competentiestandaard-procedure Beroepsoverstijgende Competentiestandaard-procedure

Beroepsoverstijgende Competentiestandaard-procedure

Jij hebt je waarschijnlijk flink ontwikkeld sinds je bent begonnen met werken. Je functioneert op een hoger niveau, en hebt meer verschillende competenties dan aan het begin van je loopbaan. Wil jij zwart op wit laten zien wat jij weet en kunt? Laat dan je vaardigheden erkennen bij EVC Centrum Nederland! Met de Beroepsoverstijgende Competentiestandaard-procedure leggen we het niveau van je competenties vast in een officieel Ervaringscertificaat. Zo kun je objectief aan je (toekomstige) werkgever laten zien wat je waard bent. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een promotie of misschien een overstap naar een andere functie.

Officieel erkend

Met een EVC-procedure laat je je werkervaring en de kennis die je hebt opgedaan officieel erkennen. EVC Centrum Nederland is specialist in de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). De procedures zijn volledig conform de landelijke kwaliteitscode van het Nationaal Kenniscentrum EVC opgesteld. De Beroepsoverstijgende Competentiestandaard (BOC)-procedure is een bijzonder soort EVC-procedure: het is de enige EVC-procedure waarbij je je kennis en ervaring test in het algemeen, in plaats van dat je je kennis en ervaring langs een opleidingslat legt.

Je ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat met hierin een beoordeling van je competenties op je werk- en denkniveau. Hieronder staan ook competenties die niet onder een bepaalde beroepsstandaard vallen. Deze EVC-procedure geeft dus een breder beeld van jou dan een specifiekere EVC-procedure. Op basis van het Ervaringscertificaat krijg je door het Nationaal Kenniscentrum EVC een Competentiebewijs Arbeidsmarktroute toegekend op het competentieniveau dat volledig door jou in de EVC-procedure is aangetoond.

Dit specifieke traject doe je als je wilt aantonen bij werkgevers over welke competenties je beschikt: deze BOC-procedure geeft geen recht op instroom in een formeel onderwijstraject, en levert geen vrijstellingen op bij een opleiding. Je doet deze EVC-procedure om bij verandering van werkgever je competenties aan te kunnen tonen, om bij een eventuele reorganisatie sterker in je schoenen te staan of om je competenties aan te tonen bij een interne promotie.

Deze procedure is geschikt voor iedereen die ongeveer 2 jaar of langer werkzaam is en officieel wil vastleggen op welk niveau hij of zij werkt en over welke competenties hij/zij beschikt. Het maakt niet uit of je al eerder een diploma hebt gehaald of dat je nog geen diploma hebt gehaald. Je wilt je competenties en werk- en denkniveau aantonen om voor jezelf of je (toekomstige) werkgever objectief vast te leggen wat je weet en kunt: deze BOC-procedure geeft geen recht op instroom in een formeel onderwijstraject, en levert geen vrijstellingen op bij een opleiding. Op basis van het Ervaringscertificaat krijg je door het Nationaal Kenniscentrum EVC een Competentiebewijs Arbeidsmarktroute toegekend op het competentieniveau dat volledig door jou in de EVC-procedure is aangetoond. Je doet deze EVC-procedure om bij verandering van werkgever je competenties aan te kunnen tonen, om bij een eventuele reorganisatie sterker in je schoenen te staan of om je competenties aan te tonen bij een interne promotie.

Doel en opzet van de EVC-procedure

Je start de EVC-procedure met een intake. De intake houdt in dat je een korte digitale Quickscan doorloopt, waarna je een persoonlijk adviesgesprek hebt met een adviseur van EVC Centrum Nederland. Tijdens de intake bepalen wij met jou of deze procedure voor jou zinvol is. Vanuit de landelijke norm worden je kennis en ervaring in beeld gebracht.
Je doorloopt vervolgens de digitale EVC-tool van EVC Centrum Nederland. In de EVC-tool beantwoord je gestructureerd vragen om je ervaring in beeld te brengen en verwerk je aanvullende gegevens die je ervaring onderbouwen. Zo bouw je een portfolio op. Een portfoliobegeleider ondersteunt je daarbij. Om tot een bredere en (nog) objectievere beoordeling van jou te komen, voeren wij een aantal aanvullende digitale tests uit, waaronder een leervermogen- en een intelligentietest.

Op basis van de resultaten kan je leidinggevende jouw portfolio aanvullen met zijn persoonlijke bevindingen over jouw ontwikkelde competenties. Voorafgaand aan de procedure stemmen wij met je af of je daar toestemming voor geeft.

In een assessment met een EVC-beoordelaar (assessor), dat bestaat uit een eindgesprek en eventueel een werkplekbezoek, wordt je complete portfolio zorgvuldig doorgenomen en beoordeeld. Het resultaat van de EVC-procedure en je ontwikkelde ervaring worden weergegeven in een erkend Ervaringscertificaat.

Doorlooptijd van de EVC-procedure

De doorlooptijd van de EVC-procedure bedraagt 3 tot 6 maanden. De tijdsinvestering is ongeveer 40 uur.

Ervaringscertificaat

Je rondt de EVC-procedure af met een officieel Ervaringscertificaat. Daarin wordt je werk- en denkniveau aangetoond. In het Ervaringscertificaat staan de competenties beschreven die je erkend hebt gekregen.

Vervolgadvies

Op basis van het Ervaringscertificaat krijg je door het Nationaal Kenniscentrum EVC een Competentiebewijs Arbeidsmarktroute toegekend op het competentieniveau dat volledig door jou in de EVC-procedure is aangetoond. Aan het registreren van het Ervaringscertificaat en het verstrekken van het Competentiebewijs zijn kosten verbonden. Hieronder valt onder andere de registratie in het EVC-Register.

EVC procedure stappen_BOC

Kosten

Quickscan:  € 0,-
Inschrijfkosten: € 50,-
Digitale inventarisatie en portfoliobegeleiding:  € 565,-
Persoonlijk assessment:   € 675,-
Ervaringscertificaat:   € 275,-
Totale kosten: € 1.575,-

 

Het aanvragen van het Competentiebewijs uitgegeven door het Nationaal Kenniscentrum EVC (€ 175,-) is in bovenstaande prijs niet meegenomen.
 
Op de EVC-procedure is 21% btw van toepassing. In dit kostenoverzicht is de 8% korting inbegrepen die je krijgt als je in één keer betaalt. Betaal je in termijnen, dan vervalt deze korting.

Bij betaling ineens is 8% korting inbegrepen. Betaal je in termijnen, dan vervalt deze korting.

Beroepsoverstijgende Competentiestandaard-procedure

CustomWidget2 - Overlay banners

Brochure gratis thuis ontvangen?

Brochure gratis thuis ontvangen?

Wil je graag alle informatie rustig thuis doorlezen? Vraag gratis onze brochure aan!

Vraag gratis aan

Persoonlijk contact

Weten wat EVC Centrum Nederland voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via:

  • 035 - 7506 195
  • info@evc-centrum-nederland.nl
Brochure gratis thuis ontvangen?
Brochure gratis thuis ontvangen?

Brochure gratis thuis ontvangen?

Wil je graag alle informatie rustig thuis doorlezen? Vraag gratis onze brochure aan!

Vraag gratis aan
Contact

Persoonlijk contact

Weten wat EVC Centrum Nederland voor jou kan betekenen?
Neem contact met ons op via:

  • 035 - 7506 195
  • info@evc-centrum-nederland.nl