EVC Centrum Nederland: 10 jaar hulp bij de volgende loopbaanstap

EVC Centrum Nederland: 10 jaar hulp bij de volgende loopbaanstap

Waarom iets leren wat je al weet? Ingegeven door deze vraag is EVC Centrum Nederland tien jaar geleden opgericht. Met het bieden van EVC-procedures werd het ineens mogelijk sneller een vereist diploma te behalen. Onze producten hebben we uitgebreid met het Ervaringsprofiel en Assessments. Allemaal effectieve middelen om objectief en betrouwbaar te meten waar je nu staat en welke stappen nodig zijn om je doel te behalen. Maar waar staat EVC Centrum Nederland anno 2019 nu zelf?

EVC - de Erkenning van Verworven Competenties - komt uit de koker van de overheid. Met het vastleggen van kennis en vaardigheden in een Ervaringscertificaat moest het voor werknemers zonder (recent) diploma mogelijk worden sneller een erkend diploma te behalen. Het initiatief is in 2006 gelanceerd en in 2008 volgde een landelijke campagne om dit nieuwe hulpmiddel breed onder de aandacht te brengen. De slogan: 'Weet waar je staat, haal je Ervaringscertificaat'.

Nieuw concept
Dat kwam als geroepen, want werkende mensen wilden vaak niet (meer) studeren. Een opleiding kostte veel tijd en geld. Bovendien hadden werknemers al veel kennis en ervaring opgedaan in de praktijk - en ze hadden weinig zin om te leren voor iets wat ze al wisten. Maar met EVC was dat diploma ineens wél dichtbij. Om in te springen op de behoefte aan EVC, richtten we in 2009 EVC Centrum Nederland op. Ons doel: werkenden helpen om aan te tonen dat ze de vereiste kennis en ervaringen al in huis hebben.

Fier overeind
Tien jaar later zijn we nog net zo toegewijd aan het vooruithelpen van werknemers. EVC Centrum Nederland zit in de top 3 EVC-aanbieders en is als enige actief in bijna 40 vakgebieden. Hoe kijkt directeur Saskia Boering terug op de afgelopen 10 jaren? "Die zijn omgevlogen", vertelt ze. "We hebben een hecht team, dat het heel leuk vindt om mensen op weg te helpen naar de volgende stap in hun loopbaan. Mensen bijvoorbeeld die denken dat het geen zin heeft om te solliciteren omdat ze diploma X niet hebben. Wij laten ze dan zien dat ze dat diploma dichterbij kunnen brengen. Want stel dat je binnen een bedrijf opklimt, veel ervaring opdoet en manager op HBO-niveau kunt worden. Moet je dan 4 jaar naar school om je diploma te behalen? Een EVC-procedure biedt dan uitkomst."

Veel vraag naar incompanytrajecten
Toch maakt onbekend nog steeds een beetje onbemind. Ook omdat de overheid, ooit een enthousiast promotor, weinig aandacht aan EVC besteedt. Wel weten bedrijven EVC Centrum Nederland goed te vinden. Saskia: "EVC wordt daarbij niet altijd specifiek genoemd, maar ze vragen wel hoe wij kunnen helpen bij de loopbaanontwikkeling van hun personeel. We gaan daar meer op inzetten, want er is veel vraag naar incompanytrajecten."

Meer in beweging komen
De toenemende vraag heeft alles te maken met de digitalisering die in veel vakgebieden om zich heen grijpt. Banen verdwijnen en mensen moeten meer in beweging komen. EVC Centrum Nederland fungeert daarbij als startpunt van hun ontwikkeling. "Dat gebeurt vooral in de zorg, bij de overheid, de productie en de techniek. Mensen die bij een fabriek aan de lopende band staan, komen op straat te staan omdat de fabriek stopt. Ze hebben dan geen diploma. Maar ze hebben wel ervaring én zijn beschikbaar. Hier liggen veel kansen. We staan daarom aan het begin van een grote groei. "

Meer informatie?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste richting in je loopbaan? Dan is dit het juiste moment om te starten met een EVC-procedure, een Ervaringsprofiel te laten opstellen of een Assessment te doorlopen. Vul de Quickscan op onze website in. Beantwoord de vragen en je ontvangt van ons een persoonlijk advies waarmee je concrete stappen kunt nemen. Vragen? Laat het ons weten. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Nieuwsoverzicht

Terug naar overzicht