Ervaring Serviceapparatuur en Installaties | EVC

Marco Vuurens, allrounder

Allrounder

Marco volgde de procedure MBO Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw niveau 3

Marco, momenteel allrounder, wil doorstromen naar de functie van storingsdienstmonteur. Maar hier heeft hij een MBO 3-diploma voor nodig. Door zijn EVC-procedure kan hij dit diploma sneller halen. Lees hier over zijn ervaringen.

Doorgroeien

"Als allrounder ben je een soort smeermiddel van de ploeg. Je springt her en der bij als er wat is. Zo moest ik storingen oplossen en mensen aansturen", vertelt Marco, "maar eigenlijk deed ik meer taken dan een allrounder kon of mocht. Ik was vaak dingen aan het doen die buiten mijn takenpakket lagen."

Zijn collega's zeiden dat hij eigenlijk als storingsdienstmonteur aan de slag zou moeten. "Alleen dat ging niet zomaar, want daarvoor moest ik een MBO 3-diploma hebben." 

Snel naar dat MBO 3-diploma

"Het management kwam met het idee om een EVC-procedure te doen", vertelt Marco. Maar voordat hij hieraan kon beginnen, moest eerst duidelijk zijn wat het advies van EVC Centrum Nederland was. Welke competenties zou hij erkend kunnen krijgen? Als een EVC-procedure hem zou helpen om binnen een jaar zijn diploma te halen, zou Marco groen licht krijgen.

"Toen ik de Quickscan had gedaan en mijn intakegesprek had gehad, bleek dat er mogelijkheden waren. En dat heeft goed uitgepakt." Er werd namelijk verwacht dat Marco veel competenties erkend zou krijgen. En hoe meer competenties je erkend krijgt, hoe meer vrijstellingen je kunt aanvragen.

"Hoe zet ik mijn ervaring op papier?"

Van tevoren wist Marco nog niet precies wat EVC was, maar hij begon er vol goede moed aan. "Op zich begreep ik wat er van me verwacht werd toen ik begon. Al was het wel meer werk dan gedacht."

Hij legt uit: "Ik dacht dat de procedure heel praktijkgericht zou zijn, maar het is juist heel theoretisch ingesteld. Ik moest wel echt een denkslag maken: hoe zet ik mijn ervaring op papier? Wat gaat het opleveren? Dat was wel lastig, maar ik heb uiteindelijk alles opgeschreven zoals het is. Dat moet ook wel, een assessor prikt hier zo doorheen."

Hoe kwam hij aan alle informatie over zijn werkzaamheden? "Ik kon veel informatie vinden op het intranet. En een aantal mensen op het werk heeft voor mij de documenten aangeleverd waar ik om vroeg. Ze hebben een beetje meegeholpen."

Dieper nadenken

Tijdens het EVC-traject had Marco weinig behoefte aan contact met zijn portfoliobegeleider. "We hebben 2 of 3 keer contact gehad. Toen ik helemaal klaar was, heb ik hem gevraagd of het zo goed was. Hij belde binnen een half uur terug en zei dat ik nog wel wat dingen moest doen", vertelt hij.

"Mijn portfoliobegeleider heeft ervoor gezorgd dat ik wat dieper na ben gaan denken over vragen waar ik eerst te snel antwoord op heb gegeven. Achteraf denk ik: misschien had ik sommige dingen nóg beter kunnen verwoorden en er nóg meer uit kunnen halen. Soms kun je ergens maar 1 of 2 bewijsstukken voor aanleveren."

Veel over jezelf leren

"Op 4 juni ben ik aan de EVC-procedure begonnen. 26 september was ik klaar. Ik ben er dagelijks mee bezig geweest - afgezien dan van tijdens de vakantie. Ik wilde de procedure wel echt binnen een half jaar af hebben", aldus Marco.

"De procedure was een hele klus. Ik had er niet te licht over gedacht, maar het aanleveren van het materiaal waar ik achter kon staan, was veel werk. Het was wel leuk, want je komt jezelf ook nog tegen."

Kennis en ervaring op papier

Uit de EVC-procedure bleek dat Marco al ontzettend veel technische kennis en ervaring had. Hij kreeg veel competenties erkend. Hierdoor kon hij veel vrijstellingen aanvragen voor zijn opleiding - en die heeft hij ook gekregen. Op de vraag wat het belangrijkste resultaat is van de procedure, antwoordt hij dan ook: "Dat ik straks mijn MBO 3-diploma ga halen in 5 maanden tijd. Zonder de procedure zou ik er 3 jaar mee bezig zijn geweest. Dus alles wat ik in de praktijk heb geleerd, kan ik nu officieel maken."

Daarnaast heeft hij veel over zichzelf geleerd. "Ik heb geleerd dat ik in werkelijkheid meer kan dan dat ik soms aan mezelf toegeef. Ik kan echt meer dan dat ik in eerste instantie dacht." Hij legt uit: "Er wordt je een spiegel voorgehouden. Je beschrijft 10 jaar van je werkzame leven. Waar ben ik vandaan gekomen en waar sta ik nu?"

"Ik had nog niet eerder een technische opleiding gedaan," vertelt hij. "Mijn tweelingbroer ging naar de lts, ik naar de landbouwschool. Dat was de beslissing van mijn ouders. Achteraf gezien had ik ook naar de lts gemoeten, want ik ben heel technisch ingesteld." Nu hij de EVC-procedure heeft gedaan, gaat hij dat technische diploma alsnog halen.

"Je kunt soms meer dan je denkt"

Wat voor tip zou Marco anderen geven die een EVC-procedure willen doen? "Denk er niet te licht over en ga er vol voor. Je moet de vaart erin houden en je moet het niet laten versloffen. Dan is het zinloos. Ga ervoor. Het is goed te doen. Je kunt soms meer dan je denkt."

 

Marco Vuurens

Allrounder

Testimonial overzicht

Terug naar overzicht